Friday, April 3, 2009

Spotify og den digitale revolusjonen

Etter kort tids bruk av Spotify, føler jeg behovet for å lufte noen tanker om hva denne typen applikasjon på sikt kan gjøre med våre digitale musikkvaner.

Spotify er en genial applikasjon. Den dagen trådløst nett finnes gratis og stabilt tilgjengelig i hele Bergen sentrum, og Spotify eller en tilsvarende ressurs kan tilby noe nær perfekt CD-kvalitet på hele sitt bibliotek, kan spotify brukes til online miksing. Alt som da trengs for å være DJ, er en datamaskin med temmelig lav ytelse, og en miksekonsoll à la denne :Hvis vi i tillegg tenker oss at en kombinert telefon-og-mp3-spiller à la iPhone eller Nokia XpressMusic er framtidig allemannseie, og legger til grunn den nevnte universelle bredbåndtilgjengeligheten, er ikke veien lang til at nedlasting er utdatert. Det er iallfall sannsynlig at nedlasting innen lenge ikke vil utgjøre et like stort problem for rettighetshavere.

Det ideelle er naturligvis at et bibliotek à la Spotify er en del av offentlige tjenester. Bibliotek, ja. Hva med en årlig bibioteksavgift, som inkluderer utlånsrettigheter for alt offentlig-bibliotekmateriale samt digitale ressurser som musikk, lydbøker, e-bøker og billedmateriale? I sin tid introduserte man kassettavgiften for å gi rettighetshavere erstatning for tapt inntekt pga kopiering av musikk. Dette er, i 2009, fortsatt den rette måten å tenke på.

Spotify er et kikkhull inn i framtida!

3 comments:

Lars said...

Mr. musicman! om du er så glad i spotify, kan du vel dele en spilleliste eller to med oss!?

Audinho da Vitrola said...

Det kommer nok! Har ikke blitt SÅ husvarm i Spotify-trøya ennå.

vGrrr! said...

er så genialt med åpne playlists i spotify som alle kan bidra på!