Monday, September 21, 2009

Congo/Soukous/Kwassa Kwassa - hvor ska'n byne?I disse dager - mens to respektløse norske krigseventyrere sitter fengslet i Kongo, og i det lengste håper på at ens norske pass gjør en immun mot Utlandets harde virkeligheter (been there, done that) - er det på tide at Klubb Kannibal setter fokus på denne kulturelle stormakten sentralt i Afrika. Undertegnede er i disse dager godt i gang med boka Rumba on the River, den definitive boka om kongolesisk populærmusikks historie. Denne posten er følgelig for en kjapp intro å regne.

Soukous, som er blitt en slags catch-all-term for all kongolesisk pop, er en videreutvikling av rumba-rocken som på 1930-tallet begynte å ta form i tvillinghovedstedene Brazzaville og Kinshasa. Kongolesisk musikk er, som all annen musikk kloden over, en fullblods eksemplifisering av Brundtlands lov: alt henger sammen med alt. Slaver fra det som i dag er Kongo (rundt en fjerdedel av alle de amerikanske slavene kom herfra) tok med seg musikken sin over Dammen, og på 1930-tallet kom denne musikken tilbake til Kongo, på to måter: som amerikanske afrojazzplater, og i form av hvite jazzband fra Belgia og Frankrike. I de eksplosivt voksende hovedstedene ble de etniske gruppene fra landsbygda faset ut til fordel for en ny arbeiderklasse, og rumba-rocken ble snart deres egen musikkgenre. I dag er den kongolesiske sounden kanskje det "folk flest" forbinder med det afrikanske kontinentet: tre akkorder, gitarpicking, vokalharmonier og en stødig organisk discobeat med lag på lag av polyrytmikk i bunnen.Musikkmiljøet i tvillingbyene var, fra femtitallet til tidlig på nittitallet, fulle av optimisme og penger. Plateindustrien bar preg av dette, og det finnes i dag en rekke gode samleplater som dokumenterer denne gullalderen i kongolesisk musikkhistorie. Disse er antakelig det beste stedet for en nybegynner å starte sin ekspedisjon inn i Mørkets hjerte. Et tried-and-tested utvalg:

Congo 70: Rumba Rock
The Rough Guide to Congo Gold
Roots of Rumba Rock: Congo Classics
Super Guitar Soukous

For de viderekomne/eventyrlystne/gnitne, finnes det en rekke blogger som spesialiserer seg på vanskelig tilgjengelig afrovinyl. Alle med mye kongolesisk gull, og alle med interessante "liner notes" i bloggform. Et utvalg av disse (en stor takk til vår fellow afroblogger Kreismyr for et par av disse!)

Oro
Worldservice
Global Groove
Freedomblues
Awesome Tapes from Africa