Saturday, December 20, 2008

Klubb Kannibal intervjuet på UPOP.no

Klubb Kannibal på !

tekst: Anette Basso

Denne saken er resultatet av en særs trivelig utveksling av e-post med gutta som kicker i gang klubbingen på Strædet i kveld lørdag. Les og lær om kulturkannibalisme, afrobeats og litt mye mer!

Heisann! Fortell litt om Klubb Kannibal; hvem er dere, hvor lenge har dere holdt på, hva driver dere med utenom?

- Klubb Kannibal startet for noen år tilbake som studentradioprogrammet og klubben Den tredje verden (D3V), med Geir Svensson og Ketil Kinden. Audinho kom med for halvannet år siden. I sommer ble vi enige om å parkere søndagsprogrammet, og konsentrere oss om skriverier og podcasts på bloggen vår klubbkannibal.blogspot.com. Vi blogger om musikk vi liker og ønsker å spre ordet om, men også andre ting vi interesserer oss for: life, the universe and everything… og postkolonialisme, så klart!

Vi har alle lang fartstid som musikere og DJ’er i Bergen. Kinden spiller i Casiokids og Syme og har vært HuleDJ. Svensson spiller i bla. Nese Rastafari, var resident StåOppJazz-DJ og har bl.a. bakgrunn fra de myteomspunnene Cubanismo-kveldene på Macumba i hine hårde dager. Audinho spilte plater på Kvarteret i gamle gamle dager, og har det siste året vært mest å se på det månedlige fredagskonseptet La
Bibliothèque Musicale på Landmark, samt det mye omtalte og sjeldent hørte Hatt! Hatt! Hatt!

Hvor kommer navnet fra?

- Navnet Klubb Kannibal refererer til kulturkannibalisme, et konsept den brasilianske lyrikeren, essayisten og antropologen/etnomusikologen Oswald de Andrade kom opp med på 1920-tallet, og som ble popularisert av tropicalistene (Gilberto Gil, Caetano Veloso, Tom Zé m.fl.) på sekstitallet. Kulturkannibalisme er en livsstil, som innebærer å rått og ukritisk sluke alle kulturuttrykk man daglig bombarderes med, for så å la dette godgjøre seg i magesekken sammen med alt man gjennom livet har konsumert av kultur. Deretter spyr man ut et nytt produkt som er en blanding av alt dette, men like fullt et konsistent uttrykk med den enkeltes smak som fellesnevner.

Utdyp om musikken vi kan forvente oss å høre!

- Vi har alle tre ganske forskjellig musikksmak, med kjærligheten til alskens afroinspirerte beats som viktigste fellesnevner. D3V hadde, som navnet antyder, fokus på verdensmusikk, særlig afrikansk og
latinamerikansk musikk. Etter hvert så vi at vi hadde beveget oss ganske langt vekk fra D3Vs opprinnelige fokus, og Klubb Kannibal er resultatet av hamskiftet.

I dag er fokuset vårt mer på dansbar elektronisk musikk, men eklektisk og genreoverskridende. Om to hvilke som helst låter har tilnærmet samme BPM, kan du banne på at vi har prøvd å legge dem oppå hverandre. Vi har naturligvis også tatt med oss alle godbitene fra D3V, slik som samba-rock, afrobeat og hits fra katalogen til Sublime Frequencies og Ethiopiques-serien.

Elektroniske musikkgenrer popper opp som paddehatter verden over, og vårt mål er å være først OG best i Bergen på denne musikken. Blant de mest spennende tingene kan vi nevne kuduro fra Angola, nye strømninger innen sør-afrikansk kwaito, Senegals enorme hiphopscene, Burkina Fasos elektronikascene som foreløpig bare består av bandet Burkina Electric, og Kongos (ex-Zaires) Konono no. 1 og vennene deres fra Congotronics-samlerne, for å nevne noe.

Jøsses! Første klubbkveld ut på nye Strædet; blir dere et fast innslag der?

- Ja, insh’Allah!

Jeg må jo spørre da; har dere sett filmen Cannibal Holocaust? Spiser dere menneskekjøtt? (Ikke lyv om sistnevnte, jeg har sett bildet på bloggen deres!!!)

- Ja, den har vi sett, og latt oss inspirere av. En nøkkelsetning for å forstå budskapet i filmen, er dens siste setning: “I wonder who the real cannibals are”. Og de virkelige kannibalene er altså oss: hvite europeere som forsyner oss grovt av hele verdens smörgåsbord av fantastisk musikk.

Bildet på bloggen vår er tatt etter et langt og fuktig nachspiel like etter D3Vs endelikt. Vi diskuterte veien framover, og da vi kom inn på kannibalisme, og Trekroner’n var stengt, kom ting litt ut av kontroll.
Heldigvis var vi rett ved legevakta, så Audinhos pølsefingre ble sydd på igjen med en omgang nymotens kirurgi. Ifølge Svensson smaker menneskekjøtt friskt og en anelse syrlig, omtrent som Kobe-biff. Vi kan uansett berolige alle med at Audinho fortsatt har høyrehånda i behold. Den som tviler, får komme innom Strædet lørdag og se selv!

Klubb Kannibal på Strædet i kveld lørdag!

No comments: