Saturday, October 4, 2008

Dag 3 i Nigeria

Geir og jeg sitter i den luftige hotellkaféen på Bogobiri med etterlengtet stabil tilgang til internett. Samtidig sitter Audun på et hostell i London med 18 år gamle kvisefulle nederlendere og tyskere hvor han planlegger intervju med Seun Kuti og andre særdeles scoop-aktige intervjuobjekter; Afro-beat trendsettere, DJs, og musikere som har spilt og vokst opp med vårt forbilde Fela Kuti.

Allerede i den første seksjonen melder det seg sikkert mange spørsmål i ditt hode. Hva gjør Audun i London? Han skulle da unektelig vært med til Afrika? Hva gjør Geir og Ketil i Lagos uten Audun? Hva gjør Audun i London uten Geir og Ketil? Skulle de ikke treffe Seun Kuti i Lagos, med Audun, Ketil og Geir? Skulle ikke Geir, Ketil, Seun og Audun treffe de 18 år gamle nederlenderne i Lagos?
Audun fikk ikke passet tilbake fra den nigerianske amassaden i Stockholm i tide, og etter iherdig jobbing klarte vi likevel å få max ut av den temmelig horrible og sjokkerende situasjonen vi plutselig befant oss i. Ettersom Ketil skal til New York i slutten av måneden og gjøre flere intervjuer der står vi nå i fare for å lage den beste radiodokumentaren om Fela Kutis arv noensinne.

Dag 3 ble en særdeles kontrastfull dag for lag A, Ketil & Geir. Fra havregrøt, stekte bananer og afrikansk Big Brother (den angolske deltakeren må ut!) i selskap med chief Isiguzo i bydelen Surulere gikk turen bare et kvartal bort fra den rekkehusaktige borgen Royal Estate til varme geiteinnvoller i peppersaus ved den lokale søppeldyngen. Sjarmerende Mama ba oss høflig spise opp alt på tallerkenen, som til tross for det visuelle handikapet var en usedvanlig godkjent opplevelse i kombinasjon med 2 liter guinness.

Papa/chief Isiguzo fikset oss etterhvert transport ned til helgens sovested downtown Lagos hvor vi hooket opp med Geir barndomsvenn Helen og vår venn Ope, som ledsaget oss til den lokale jazzklubben Jazzhole. Oh my, hvilken line-up! Faaji, high-life, juju og Agidigbo blues med et temmelig rutinert stjernelag som inkluderte Rolling Dollar, chief Seni Tejuoso, Prince Eji Ayewole og Durotimi Ikujenyo. For første gang på 40 år samlet disse legendariske musikerne seg sammen og spilte sanger som publikum sang med på etter som ingefærølen gjorde seg merkbar i øvre del av hodet. Ope satt ved siden av oss og småhumret over de tydeligvis meget vittige tekstene sunget på Yoruba og pingin-english, og det ble også en prat med Eji Oyewole senere på kvelden, som imponerende nok har sittet inn med Ginger Baker og Bob Marley i løpet av sin 40 år lange saxofonistkarriere. Les mer om Oyewole her.


Som et innblikk i den yngre generasjonens musikksmak besøkte vi senere en temmelig posh nattklubb på Victoria Island hvor det i større grad var en hip hop, R'n'B og kontemporær nigeriansk dansemusikk som dominerte i et desibelrikt og glattpolert vestlig klubblokale med MTV-aktige programmer flashende på Tv-skjermer rundt på veggene. Geiteinnvollene føltes med ett meget langt borte. 

No comments: