Sunday, October 26, 2008

Mørk mann med penger ikke arrestert


Fra Aftenposten.no: En skandale inntraff i Hallingdal, i skyggen av den globale finanskrisen: En "svært mørk og kortvaksen" kar, "truleg afrikanar", samt en "lengre og lysare, truleg arabar", satt på Bergenstoget med lommene så fullstappet av sedler at det drysset. Utlendingene var i "sværande godt humør".

Men hva skjedde? De to ble ikke arrestert. Ikke på Hønefoss. Ikke engang i Drammen, enda politiet hadde rikelig med tid til å rykke ut.

En harmdirrende Hallgrim Berg, kulturist og tidligere stortingsrepresentant for Høyre, satte seg til datamaskinen og skrev leserbrev til Hallingdølen. Det var "en vaken og lærd vossing" som sør av Nesbyen oppdaget de to utlendingene i vogn 5, forklarte Berg. Vossingen ringte straks en åling han kjenner. Ålingen, av Berg karakterisert som en "samfunnsborgar og skattytar", ringte nødnummeret 112 og fikk snakket med operasjonsleder Lars Kr. Evensen.

Åling i sjokk.
Klokken var 12.35 da Evensen ble varslet. Men utlendingene ble ikke arrestert da toget kom til Hønefoss 13.03, og heller ikke i Drammen 13.53. I sjokk ringte ålingen til politimester Georg Isdahl på Hønefoss, uten at det hjalp, enda det natten i forveien hadde vært innbrudd på Statoil-stasjonene på Ål og Gol.

Berg forlangte svar: "Er det Buskerud-politiet som er særleg evnelaust? Når politiet får to gylne sjansar til å pågripe mistenkelege personar midt på blanke dagen, og droppar ut i beste arbeidstid, kva har me då i vente i helgar og på nattetid?"

Svarene kom raskt. Ål-lensmann Pål K. Mikkelsrud advarte i Hallingdølen mot å dra forhastede konklusjoner. Politimester Isdahl fremholdt overfor Ringerikes Blad at en mørkhudet person med penger ikke behøver å være kriminell.

Saken var dessuten oppklart. Den mørkhudede på toget var den norske statsborgeren og firebarnspappaen Mohamoud Farah Haji-Aye, rettskaffen somalier med seks års botid på Ål, underveis til Drammen for å kjøpe en 13 år gammel Mitsubishi for 30 000 kroner.

Trengte hjelp.
Mohamoud er i full gang med å ta kjøretimer, men har ennå ikke sertifikat. Det var derfor han hadde med seg en kamerat, en kurdisk iraker, norsk statsborger også han, som kunne kjøre bilen hjem igjen til Nedre Hago på Ål.

Bilkjøperen har de siste dagene fått mange hilsener og støtteerklæringer fra bygdefolket på Ål. Han ser komikken i avisoppslagene.

- Men jeg ble sint og lei meg. Hudfargen min er svart. Men det er lov å tenke før man skriver i avisen, sier Mohamoud Farah Haji-Aye til Aftenposten.

- Har du hørt fra Hallgrim Berg?

- Nei. Men jeg venter på at han kommer og ber om unnskyldning, sier Mohamoud.

Aftenposten oppnådde i går ikke kontakt med Hallgrim Berg. Men til Hallingdølen fastholder han at Buskerud-politiet skulle ha sjekket ut saken etter tips fra troverdige kilder.

- Politiet ber jo publikum om å hjelpe til når noe er mistenkelig. Men problemet er at folk gir opp, de bryr seg ikke, sier Berg. "Eg såg'n fysst på perrongen.
For meg so va'ræ ein sensasjon.
Han kom med toget

frå Drammen.
Ein neger stod på Ål stasjon.
Han hadde krullut hår

og dubbeltspent frakk.
og norsk det kunna'n,

eg høyrdén sa "takk".
Åsso gikk'n beint burt

åt drossju'n hass Per.
Eg lurde på kor'n skull' åv,

og ko'n vilde her?"
Fra låten "På Ål stasjon"
av Hellbillies

2 comments:

Svensson said...

Dusten Hallgrim Berg, også kjent som folkemusikkutøver, har skrevet sitt sin versjon i et leser innlegg i
Hallingdølen

Audinho da Vitrola said...

dette er en skandale? hvor er redaktørene når man trenger dem? hallgrim berg må beskyttes mot seg selv.