Monday, October 27, 2008

Femi Kuti med ny plate! - Day by Day

Etter syv år siden hans siste studioalbum "Fight to Win" (2001) og fire år etter konsertalbummet/DVD "Live at The Shrine" (2004) er Felas eldste sønn klar for sin nye etterlengtede langspiller. Tidligere i år slapp hans yngre halvbror Seun Kuti albumet "Many Things" og det er all grunn til å ha store forventninger til albumet for her er det mye som står på spill. I totusen og åtte er det to prinser som skal opp og forsvare tronen. Hvem er kongen? Døm sjøl; Her er en teaser:
Femi har aldri vært opptatt av å blåkopiere sin far, men har i steden fokusert på å lage sin egen musikk uavhengig av forventninger. Siden siste plate har han brukt tiden til å turnere og trimme sitt 17-manns store band og lært seg å spille trumpet, et instrument han la fra seg tidlig for å fokusere på saxen. Han har også brukt mye tid på å studere piano ytterligere, noe man kan høre på den nye skiva i spor som "Do You Know" -en myk og funky hymne til sin far som han setter ham opp med andre store navn på jazzhimmelen som Miles, Coltrane og Ellington. Selv sier han: “Listen to 'They Will Run' and 'Better Ask Yourself', they are more jazz than anything I’ve done before. That’s the effect of playing the trumpet coming out.” Platas ulike tema bør være kjent kost for de fleste innvidde: Korrupte politikere, pan-afrikanisme og anti-neokolonialisme. Musikken er kanskje like lite overraskende som den er effektiv. Afrobeaten er vel bevart i såvel tekst som tone og kjennetegnes med de enkle funky synkoperte gitarostinatene sammen med resten av det drivende rytmekompet mot majesteiske hornpartier som treffer deg i fleisen som en flodfølge. Låtene er, sett i forhold til standarden, korte og konsise og inkluderer muligens verdens korteste afrobeat "One Two".


Ettter å ha vært og sett Femi live en håndfull ganger i sin egen storstue, The Shrine, i Lagos kan jeg forsikre at mannen har nok å by på, og alle sutretryner som mener han ikke er like kul som faren sin bør GÅ hjem og legge seg! Når han ikke er på turné i utlandet spiller han tre ganger i uka på The Shrine; to øvelser (åpne for publikum) og en konsert på søndagen (den såkalte Sunday Jump). Han er sulten og bandet låter så fett som aldri før: “Everybody is back in training now, we have to re-establish my music”.


Femi har allerde starta sin nye turné og kommer sikkert til Norge til våren, men du kan sjekke han ut andre steder i Europa. Sjekk myspace for datoer.


Kjøp skiva på foreksempel Platekompanieth. Den skal være å få tak i nå.
Sjekk også ut fra Thievery Corporations nye skive Radio Retaliation (utg. i slutten av september) låta "Vampires feat. Femi Kuti"

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Femi er også aktuell med et annet sammarbeid med en viss Brett Dennen.
Last ned låta her

2 comments:

Audinho da Vitrola said...

ankommet PK, ja ;)

det har derimot ikke seuns. skuffende.

Svensson said...

løp og kjøp! Seun Kutis "Many Things" kan man lett få tak i på nettet. Den har jo vært ute siden mai eller der omkring, på fransk distribusjon. Siden bredere dekning med britisk og amerikansk i tillegg fra midtsommer.