Sunday, August 24, 2008

Mangue Beat - Mundo Livre S/A

Etter å ha hørt meg halvt i hjel på Den Nye Musikken Fra Pernambuco i det siste, kan jeg ikke annet enn å si følgende: for den som vil oppdage denne musikken fra Brasils uomtvistelige indie-hovedstad de siste femten årene, er bandet Mundo Livre S/A startpunktet. Ingen over, ingen ved siden. Her er "Livre Iniciativa" fra deres debutplate Samba Esquema Noise (1993):



Det mest hypa bandet fra Pernambuco er Nação Zumbi, noe som utvilsomt har sammenheng med at deres første vokalist og bandleder, Chico Science (alias Francisco França) døde i en bilulykke mellom Recife og Olinda under karnevalet i 1997. Jeg husker første gangen jeg kjørte forbi stedet der Chico kjørte av veien, under karnevalet åtte år etterpå, og ble bitt av mytologien. Men nå har jeg altså kommet på bedre tanker. For all del, Nação Zumbi er et bra band. Særlig deres siste plate, "Fome de Tudo" (fra fjoråret), viser at gutta er inspirerte og i god form. Men de er rett og slett ikke like bra som Mundo Livre. Sjekk ut begge og døm sjæl, her er "Bossa Nostra", åpningslåt og førstesingel fra nevnte "Fome de Tudo":



Sjefen i Mundo Livre A/S ("Den frie verden A/S"), har vel egentlig alltid vært mer av en journalist enn en musiker. Men bandet hans har eksistert i snart 25 år, og kan altså sakene sine. Mundo Livre er et rockeband, og de første platene deres er rockeplater som bare i forbifarten inkorporerer enkelte brasilistiske elementer. Etter hvert har gutta blitt eldre og roligere, og da kommer også det brasilianske mer fram, men da som samba heller enn maracatu og andre pernambucanske elementer. Og det er uanstrengt og naturlig, noe man ikke alltid kan si om brasilianere som ønsker å leve etter kulturkannibalismens prinsipper. Der selv et band som Nação Zumbi tidvis høres ut som litt billig "nå-skal-vi-blande-fuzzgitar-med-maracatu", høres Mundo Livre alltid ut som autentisk pop/rock-låtskriveri. Naturligvis har de sine kjedelige låter, men det kan man tåle når materialet jevnt over holder så høy standard.

Når vi er inne på Mundo Livre, så må også artisten Otto nevnes i samme slengen. Otto begynte som perkusjonist i bandet, før han flytta til São Paulo og begynte sin solokarriere, basert på brasilianskklingende elektronika. Låta "Otto", med Bebel Gilberto på koring, skulle være velkjent for våre lesere. Her har du "TV a cabo" fra hans nummer-to-plate "Condom Black" (2001), kanskje hans beste:



En liten kuriositet: etter Youtube å dømme, er låta "Meu Esquema" (fra "Por Pouco", 2000) deres største hit, og utallige entusiaster har lagd sine egne slideshows etc til denne låta. Unødig å si, det er en vakker liten kjærlighetssang. Her er den beste hjemmelagde videoen til låta jeg har funnet. Lenge leve Web 2.0!



Et par andre complimentary videoclipes pro seu listening pleasure:

Mundo Livre S/A - Azia Amazônica (LP: O Outro Mundo de Manuela Rosário, 2003)


Nação Zumbi - Blunt of Judah (LP: Nação Zumbi, 2002)


Otto - Pra Ser Só Minha Mulher (LP: Sem Gravidade, 2003)

No comments: