Wednesday, August 27, 2008

Sjangerskolen: O k e' o Kuduro??

Mens vi venter på et kommende intervju med Buraka Som Sistema gjort på forsommeren legger vi ut en liten teaser og spør "O k e' o Kuduro"?? Eller sagt på en annen måte: Hva i all verden er Kuduro?
Videoene under kan forklare litt.Trengs det ytterligere forklaring kanskje? Kuduro er elektronisk dansemusikk med røtter fra Angolas største by og hovedstad Luanda. Hovedsaklig finnes det to retninger innen sjangeren, den ene Luandense er den opprinnelige angolanske, og Lisboeta den portugisiske varianten med opphav i innvandrerbydeler i Portugals hovedstad, typisk befolket av angolanere, mozambiquere og brasilianere. Sistnevnte ble vi kjent med gjennom Buraka Som Sistema og Enchefuda labelen, og er en tydelig mer europeisk orientert (eller vestlig influert) sjanger med spor av techno og house samt senere trender innen elektronisk dansemusikk som dubstep og grime. Luandense har i motsetning en sterkere innflytelse fra populære afrikanske og karibiske danserytmer som Zouk, Soca, Dancehall m.m. og ikke minst angolansk karnevalsmusikk. Estetisk er det en del som skiller de to variantene, i særlig grad lydene som blir brukt i tromme- og bassproduksjonen. Mens Lisboa-scenen nyter godt av de seneste innovasjonene innen digital elektronisk musikkproduksjon, er de angolanske instrumentene enklere og billigere. Mannen som er blitt anerkjent for å ha skapt sjangeren i 1996 var en fyr ved navn Tony Amado ("den angolanske Grandmaster Flash"), og i et intervju kan man se han bruke Fruity Loops, et streit men likefult utskjelt musikkproduksjonsverktøy. Likevel burde ikke den angolanske varianten være mindre spennende for oss nordboere. Vi tar ikke stilling på noens side i autentisitetsdebatten omkring hvorvidt Buraka er ekte kuduro eller såkalt "kuduro de branco" hvitmanns kuduro, vi synes det er FETT, ett fett. Det finnes massevis av snasne ting så let litt rundt eller bare sjekk denne videoen med Salsicha & Vaca Louca (utl: salsisja i vaka låka; oversatt: Pølsesnabb og Gal Ku) med Dança do Ventre (utl: dansa do ventre; oversatt: magedansen)Har prøvd å finne ut litt om gruppen men det er ikke så mye å finne på Google annet enn at de har noen videoer ute som tydeligvis endel folk liker godt og at disse er samlet på en DVD. Anbefaler også følgende video med de samme folka. Hakket mer moderne denne "froskedansen":
Salsicha & Vaca Louca - Dança do Sapo


1 comment:

Audinho da Vitrola said...

For Kuduro-aficionados kan jeg anbefale følgende side, som legger ut alskens uutgitte angolanske perler, til lytting og nedlasting (128k, naturligvis):

http://kudurofiles.podomatic.com/