Sunday, August 17, 2008

Rock, rap, reggae og Coca Cola = En vanlig dag i Brasil

Brasiliansk pop-musikk er en pussig greie. Salgspotensialet i relativt komplisert og avansert musikk synes det ikke finnes tak på, og det har markedsgruppen i Coca Cola skjønt forlengst. Den amerikanske sukkervanngiganten fyller sine brasilianske reklamer med feit trendy musikk og i karnevalstider surrer reklamene akkopagnert med rå samba batucada. Da de for en tid tilbake lanserte den avskylige nye leskedrikken Zero (uten sukker, fysj!) lager de selvsagt litt blest om det. Et spesialprogram i typisk (for ikke si værste) MTV-stil. Et slags reality/konsertprogram der de teamer opp ulike populære artister og setter opp et show, lager dokumentar, intervjuer artistene om den pussige koblingen, flyr inn et par gale fans som får gå på konsert og komme på TV, nærmere bestemt Estudio Coca Cola Zero. Opplegget lukter ganske surt men når man blander smør, sukker og mel blir det jo en slags kake. Det finnes en del interessante klipp for spesielt intresserte kannibaler som her presentert gjennom komboen NatiRuts & DJ Marlboro. En spenstig versjon av bailefunk hitten Rap de Felicidade. Et par andre helt ok versjoner av NatiRuts låter er også spiselige. Noe ikke, men for all del sjekk det ut. Friskt innslag med de to corny danserinnene i gule hotpants. Vel vært å sjekke ut alene:

En versjon av den nydelige samba/pop(MPB)-prinsessen Vanessa da Matas (offisiell hjemmeside) «Não me deixa so» («ikke forlat meg») kombinert med Nascimento/Caetano komposisjonen «O Senhor do Tempo» («Meteorologen»???) er verdt å sjekke ut. Rock/rap bandet Charlie Brown Jr (offisiell hjemmeside) med rølpevokalisten Chorão (sippeungen???) klarer til og med beherske seg nok til å ikke ødelegge låta fullstendig.


Kast ikke bort tiden din på den uhyrepopulære men akk så gørrkjedelige køntri (sertanejo )-popblandingen presentert av Chitãozinho & Xororó og Fresno.

2 comments:

Audinho da Vitrola said...

Veldig stilige, disse to videoene du har posta. Reggae og funk carioca er krutt! Måtte selvsagt også sjekke ut Chitãozinho & Xororó med Fresno, og syntes den aller siste låta hørtes okei ut, litt Hellbillies.. Store ting kan skje når store pengesummer ved sjeldne anledninger forbarmer seg over brasiliansk musikk.

Svensson said...

men sjekk "sa zoeira" av natiruts og marlboro... håpløst! Linja mellom skikkelig kult og skikkelig håpløst er syltynn. men de hadde noen andre ting som også var ok. Dommen er vel at de er best hver for seg. Men likevel morsomt å bemerke seg at Baile Funk er kommmet inn i varmen hos de store markedskreftene i Brasil. Lenge har vi jo hatt favelafunken i europeiske reklamer for både det ene og det andre (Nissan og Samsung f.eks.) Mens det i Brasil har vært for tabu.